Home

Achtergrond

LEI: suikeronderneming meeste dupe van nieuwe suikerbeleid

De directe effecten van de EC-voorstellen inzake het suikerbeleid komen vooral neer bij de suikerondernemingen. Dat concludeert het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Deze krijgen namelijk te maken met een lager productiequotum en lagere afzetprijzen.

In tweede instantie worden volgens het LEI de telers getroffen; zij worden slechts gedeeltelijk gecompenseerd voor de prijsverlagingen en de quotumkorting. Dat betekent dat een rationalisering van de productie in de EU op gang komt, waarbij de minst competitieve telers en suikerproducenten hun productie zullen staken. De suikerverwerkers kunnen mogelijk enige baat hebben bij de voorstellen, dankzij lagere inkoopprijzen. De consumenten merken waarschijnlijk weinig van de herziening van het beleid.

De indirecte gevolgen van de voorstellen treffen vooral de producenten van suikervervangers en de sucrochemie. Ook deze gevolgen kunnen bijzonder groot zijn. Het gaat hier om bedrijfstakken die behoorlijk wat werkgelegenheid bieden.

In de rapportage van het LEI is kort ingegaan op de vraag of het voorstel zal leiden tot marktevenwicht. De Europese Commissie meent dat een prijs van 421 euro per ton zal leiden tot 'evenwicht', maar dat kon in deze studie niet bevestigd worden.

Meer informatie Download het volledige rapport

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.