Home

Achtergrond 339 x bekeken

Gebruiksnormen nieuw mestbeleid bekend

Het ministerie van LNV heeft de gebruiksnormen voor het nieuwe mestbeleid bekend gemaakt. Er zijn normen voor stikstof, fosfaat en dierlijke mest.

De gebruiksnormen vormen de basis van het nieuwe mestbeleid, dat volgend jaar van kracht wordt. Ze bepalen hoeveel meststoffen bedrijven mogen gebruiken.

De stikstofgebruiksnorm stelt een bovengrens aan de aanwending van stikstof per hectare. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende gewassen. Voor de teelt van graszaad zijn veertien verschillende gebruiksnormen opgesteld. Aardappelen hebben er slechts vijf. De normen gelden tot 2009. Ze zijn echter nog niet definitief. Voor het einde van het jaar kunnen nog wijzigingen worden doorgevoerd.

Volgens LTO Nederland is dat nodig ook. De organisatie waarschuwt dat de teelt van onder meer prei, aadbeien, asperges en bloemkool onmogelijk wordt. LTO vindt dat LNV verouderde en onjuiste gegevens heeft gebruikt voor het opstellen van de gebruiksnormen.

Ook voor de aanwending van fosfaat gelden normen. Dat zijn er echter minder dan bij stikstof. Er wordt slechts onderscheid gemaakt tussen gras- en bouwland. LNV heeft deze de gebruiksnormen vastgesteld tot en met 2008. Voor 2006 en 2007 geldt nog een verschil tussen dierlijke mest en overige meststoffen. Daarna wordt dit onderscheid opgeheven .

Naast de stikstof- en fosfaatgebruiksnormen is vanaf volgend jaar ook een norm voor de aanwending van dierlijke mest van kracht. Die wordt uitgedrukt in stikstof per hectare. De maximale norm is, zoals al langer bekend, 170 kilo. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, mogen tachtig kilo meer gebruiken.

Lees ook Brussel stemt in met derogatie
Lees ook Tweede Kamer geeft zegen aan gebruiksnormen
Meer informatie Gebruiksnormen dierlijke mest
Meer informatie Stikstofgebruiksnormen
Meer informatie Bijlage bij stikstofgebruiksnormen
Meer informatie Fosfaatgebruiksnormen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.