Home

Achtergrond 168 x bekeken

Bouw burgerwoningen nabij boomkwekerij toegestaan

Een gemeente mag woningen bouwen die dichter bij een kleinschalige boomkwekerij staan dan de in een ander bestemmingsplan van dezelfde plaats opgenomen minimale afstand. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

De gemeenteraad van Veldhoven nam eind 2003 op voorstel van het college van burgemeester en wethouders het bestemmingsplan Heikant 2000 aan. Dat voorzag in de bouw van twee woningen op minder dan vijftig meter afstand van een boomkwekerij.

De onderneemster is bang dat zij door de bouw van de huizen in haar bedrijfsvoering wordt beperkt. Bovendien vreest ze dat omwonenden last kunnen krijgen van de bestrijdingsmiddelen die zij gebruikt.

De Raad van State is het niet met de boomkweekster eens. Ten eerste, zo overweegt de rechter, is er geen wetgeving voor minimaal aan te houden afstanden tussen gronden waarop bomen en andere gewassen in de openlucht worden gekweekt en nabijgelegen gevoelige objecten zoals burgerwoningen. Bovendien staan er al twee huizen op 22 meter afstand van het bedrijf.

Dat een ander bestemmingsplan in de gemeente een minimale afstand van vijftig meter voorschrijft, vindt de Raad niet van belang. En de kleinschaligheid van de boomkwekerij zorgt ervoor dat een aanvaardbaar woon- en leefklimaat is gewaarborgd.

Meer informatie Uitspraak van de Raad van State

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.