Home

Achtergrond

Algehele vrijstelling grondwaterbelasting voor beregening

Boeren en tuinders hoeven vanaf volgend jaar geen grondwaterbelasting te betalen voor het beregenen van gewassen. Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft aangekondigd een vrijstelling voor te stellen in het nieuwe Belastingplan dat op Prinsjesdag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor de maatregel is het zogeheten gietwaterproject in Emmen. Tuinders laten daar oppervlaktewater oppompen uit voormalige zandwinningsplassen. Daarbij komt ook grondwater omhoog waarover belasting betaald moet worden.

Leden van de Tweede Kamer hebben staatssecretaris Wijn gevraagd de tuinders hiervan vrij te stellen. Dit duurzame project zou anders in gevaar kunnen komen. Volgens Wijn is dat niet mogelijk. De grondwaterbelasting wordt terecht geheven en bovendien is het op basis van de bestaande wetgeving niet mogelijk een uitzondering te maken voor milieuvriendelijke projecten.

Wel erkent hij dat er sprake is van een probleem. Daarom heeft hij toegezegd in het Belastingplan 2006 een algehele vrijstelling van de grondwaterbelasting voor beregening voor te stellen. Op 20 september presenteert hij zijn plannen.

Lees ook Grondwaterbelasting bij gietwaterproject berekend naar aantal tuinders
Meer informatie Brief van staatssecretaris Wijn

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.