Home

Achtergrond 224 x bekeken

Urencriterium elk jaar aannemelijk maken

Een ondernemer die elk jaar de zelfstandigenaftrek toepast, moet toch telkens aannemelijk maken dat hij minimaal 1224 uren aan zijn onderneming heeft besteed. Alleen verwijzen naar het bewijs van het voorgaande jaar is niet voldoende.

Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Een varkenshouder had in zijn belastingaangifte over 2000 verzocht om toepassing van de zelfstandigenaftrek. Uit zijn specificatie bleek dat hij 1616 uren had besteed aan zijn onderneming en 1358 aan een dienstbetrekking. Daarmee voldeed de ondernemer aan het urencriterium. De belastinginspecteur vond dat echter niet aannemelijk en legde het verzoek naast zich neer.

De varkenshouder ging in beroep en wees op vergelijkbare specificaties uit 1998 en 1999. Die waren door de inspecteur gecontroleerd en geaccepteerd. Hoewel het gerechtshof vindt dat de belastingdienst daarmee de manier van specificeren heeft geaccepteerd, moet de boer toch elk jaar opnieuw aannemelijk maken dat hij de opgegeven uren ook daadwerkelijk aan zijn onderneming heeft besteed. En dat is hem voor het jaar 2000 niet gelukt. Hij mag de aftrekpost dus niet toepassen.

De zelfstandigenaftrek is een bedrag dat ondernemers in mindering mogen brengen op hun belastbaar inkomen. Daarvoor moeten wel minstens 1224 uren per jaar aan het eigen bedrijf worden besteed. Ondernemers die recht hebben op de zelfstandigenaftrek kunnen jaarlijks twee- tot vierduizend euro besparen.

Meer informatie Uitspraak van het gerechtshof

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.