Home

Achtergrond 330 x bekeken

Rabobank stimuleert innovatie met nieuwe lening

Boeren en tuinders kunnen met een nieuwe financieringsvorm van Rabobank tot maximaal 1,5 miljoen euro lenen. Alleen ondernemers die fors willen en investeren in innovaties en duurzaamheid komen in aanmerking.

Dat heeft de bank deze week bekend gemaakt. De Rabo Groei- en Innovatielening bestaat twee financieringsvormen: achtergesteld vermogen en een borgstelling via de Stichting Garantiefonds Rabobanken. Boeren en tuinders kunnen elke combinatie hiervan gebruiken.

Aan achtergesteld vermogen verstrekt Rabobank ten hoogste een half miljoen per bedrijf. Dit geld kan de onderneming rekenen tot het eigen vermogen. Dat heeft als voordeel dat bij een eventueel faillissement de schuldeisers van andere leningen als eerste aan de beurt zijn. Achtergesteld vermogen hoeft pas als laatste te worden terugbetaald.

,,Je ziet vaak dat bij grote investeringen de balans tussen eigen en vreemd vermogen overhelt naar de laatste categorie”, zegt Wim Thus, hoofd land- en tuinbouw van Rabobank. ,,Een bedrijf wordt dan kwetsbaar. Met dit product kunnen ondernemers hun eigen vermogen en dus de solvabiliteit versterken.”

Daarnaast biedt de bank een lening van maximaal een miljoen euro waarvoor geen onderpand nodig is. Daartoe wordt gebruik gemaakt van het eigen garantiefonds dat bestaat uit afgescheiden kapitaal om de risico’s voor de lokale banken, die de leningen aangaan, op te vangen. De financieringen worden verstrekt tegen gangbare tarieven.

,,Voor financieringen wordt doorgaans een onderpand gevraagd. Maar agrarische bedrijven die flink willen groeien, schieten daarin vaak te kort. We bieden daarom een borgstelling. Dat betekent dat boeren en tuinders maximaal een miljoen euro kunnen lenen zonder onderpand.”

De borgstelling voor financiering is mede in het leven geroepen vanwege de beperkte mogelijkheden die de overheid biedt. Thus: ,,De regering ziet het steeds minder als zijn taak om dit te faciliteren. Marktpartijen moeten het zelf maar uitzoeken, is de opvatting.”

De Rabo Groei- en Innovatielening is sinds 1 juli beschikbaar. Boeren en tuinders die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen contact opnemen met hun lokale bank. Het moet wel gaan om bedrijven die fors willen groeien en investeren in duurzaamheid en innovaties. Ook dienen de ondernemingen lid te zijn van de Rabobank en mogen zij hun overige leningen niet ergens anders hebben ondergebracht.

Lees ook Aflossingsvrij krediet voor toplaag boeren

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.