Home

Achtergrond 206 x bekeken

'Grondprijs stijgt dit jaar vier procent'

De grondprijzen zullen in de tweede helft van dit jaar stijgen met drie tot vier procent. In de maanden januari tot en met juni is de prijs nagenoeg niet veranderd. Dat meldt de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Het afgelopen half jaar is alleen in de regio Zuid Oost de grond 2,6 procent duurder geworden. De grondprijs in deze regio steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar van gemiddeld € 28.007 euro per hectare naar € 28.298. Volgens de vakgroep is de verkoop van meer courante gronden hiervoor verantwoordelijk.

In de rest van Nederland bleef de grondprijs stabiel. De komende maanden zal die echter stijgen, denkt Harry Broertjes, voorzitter van de vakgroep. ,,Wij verwachten dat de markt aantrekt”, zegt Boertjes. ,,Dat zal niet spectaculair zijn, maar een kleine stijging zit er wel in.”

Volgens Boertjes zijn daar twee oorzaken voor. ,,De echte ondernemer gaat nu al anticiperen op de nieuwe mestwet. Hij zal er voor zorgen dat hij zijn mestafzet goed voor elkaar heeft.” Daarnaast speelt de invloed van financierders een rol. ,,Je ziet een omslag in de houding van geldverstrekkers. Zij zijn weer bereid in grond te investeren.”

Om de grondmarkt inzichtelijker te maken, wil de NVM het aanbod op internet zetten. Boertjes kondigde donderdag aan dat hij daarvoor in bespreking is met verschillende partijen. Op welke manier dat gaat gebeuren, is nog onbekend. Later dit jaar maakt Boertjes de plannen bekend.

Lees ook ‘Prijs melkquotum zal stabiliseren’

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.