Home

Achtergrond 247 x bekeken

Brussel: verplichting arbeidsverklaring niet toegestaan

Werknemers van bedrijven uit nieuwe lidstaten moeten ook zonder arbeidsvergunning in Nederland kunnen werken. Dat vindt de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie (EU) wil hierop binnen twee maanden een reactie van Nederland.

Volgens de commissie is de vereiste van een arbeidsvergunning in strijd met het vrije verkeer van diensten zoals vastgelegd in het EG-Verdrag. De commissie denkt dat het voor ondermeningen in de benadeelde landen moeilijk of zelfs onmogelijk is in Nederland diensten te verrichten.

Het gaat om een aantal landen in Midden- en Oost-Europa die vorig jaar zijn toegetreden tot de EU: Slovenië, Hongarije, Tsjechië, Estland, Letland, Slowakije, Litouwen enPolen. Ondernemingen in deze lidstaten worden gediscrimineerd, is het oordeel van de commissie. Het is volgens Brussel vooral schrijnend dat ‘het weken kan duren alvorens de Nederlandse autoriteiten de gevraagde arbeidsvergunning afgeven, waardoor een onderneming een contract in Nederland kan mislopen’.

Volgens een woordvoerster is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) inmiddels in overleg getreden met de commissie. Daarmee hoopt het kabinet een gang naar het Europese Hof van Justitie te vermijden. ,,We willen naar een systeem van notificatie”, zegt de woordvoerster. ,,Dan hoeven bedrijven zich alleen maar te melden als ze hier diensten willen verrichten.”

De woordvoerster denkt dat het niet lang hoeft te duren voordat het kabinet tot een vergelijk komt met de commissie. ,,De bedoeling was dit al voor het zomerreces te regelen, maar dit is helaas niet gelukt.” Ze kon echter geen termijn noemen waarbinnen de kwestie dan wel kan worden opgelost.

Voor zelfstandigen en freelancers is deze kwestie niet van belang. Voor hen was toch al geen arbeidsvergunning noodzakelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.