Home

Achtergrond

Tweede Kamer geeft zegen aan gebruiksnormen

De invoering van de nieuwe mestwet is een grote stap dichterbij. Dinsdag heeft de Tweede Kamer ingestemd met het stelsel van gebruiksnormen. Alleen de derogatiekwestie staat het nieuwe beleid nog in de weg.

De stemming in de Tweede Kamer had eigenlijk al vorige week moeten plaatshebben. Dat is niet gebeurd omdat VVD’er Gert-Jan Oplaat op het laatste moment een wijzigingsvoorstel indiende om terreinen van natuurorganisaties met functie natuur buiten de mestwet te houden. Alleen het voorstel voor de vereenvoudiging van dierrechten werd toen aangenomen.

Nu is dan toch het stelsel van gebruiksnormen goedgekeurd, inclusief de wijziging van Oplaat. Door het oponthoud is echter niet de streefdatum van 1 juni gehaald, waardoor de Eerste Kamer het voorstel pas na het zomerreces zal behandelen. Volgens minister Veerman (LNV) is dat geen onoverkomelijk probleem. Brussel kan gewoon doorgaan met de voorbereiding van het besluit over het derogatieverzoek. De invoering van de nieuwe wet in januari volgend jaar loopt dus geen vertraging op, denkt de minister.

In het aangenomen voorstel is opgenomen dat de concentratiegebieden in 2008 worden afgeschaft. Eerder had de Kamer te kennen gegeven daar volgend jaar al van af te willen. Minister Veerman voelt daar echter niks voor. Hij wil de provincies meer tijd gunnen op deze verandering in te kunnen spelen. De invoering van een mineralenquotum, zoals een deel van de Tweede Kamer onlangs had voorgesteld aan Veerman, is helemaal van de baan.

De derogatiekwestie is het belangrijkste obstakel nog tussen het voorstel en de invoering instaat. Hoewel de Eerste Kamer ook nog moet instemmen met de nieuwe wet, is het niet de verwachting dat er daar problemen ontstaan. Veel spannender is de uitspraak van het Nitraatcomité over de derogatie. Die staat gepland op 24 juni. Volgens betrokkenen is de uitslag nog geen gelopen race.

(Bron: Agrarisch Dagblad)

Lees ook Kamer voor mineralenquotum, Veerman tegen
Lees ook Geen concentratiegebieden in nieuwe mestwet

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.