Home

Achtergrond

Subsidie renovatie windmolens flink verlaagd

Boeren en tuinders die hun windmolen renoveren, krijgen daarvoor sinds deze week minder subsidie. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft de MEP-bijdrage verlaagd van 7,7 naar 1,7 cent per kilowattuur. Vanaf de tweede helft van volgend jaar is de bijdrage nog maar 0,8 cent.

Brinkhorst meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer. De aangepaste subsidiebedragen zijn alleen van toepassing op nieuwe aanvragen. Bestaande subsidies worden dus niet verlaagd. Dat geldt ook voor projecten waarvoor ondernemers al voor inwerkingtreding investeringsverplichtingen zijn aangegaan. Daarvoor moet wel ontheffing worden aangevraagd bij SenterNovem.

De verlaging is mogelijk gemaakt door het invoeren van een nieuwe categorie binnen de MEP-regeling. Brinkhorst is hiertoe overgegaan omdat uit onderzoek is gebleken dat de renovatiekosten van bestaande windturbines aanmerkelijk lager zijn dan de investeringskosten voor nieuwe installaties. Het is daarom niet nodig om voor de eerste categorie hetzelfde hoge subsidiebedrag te verlenen als voor de tweede groep, vindt de minister.

Meer informatie Nieuwe regeling en formulier ontheffingsaanvraag
Meer informatie Brief Brinkhorst aan Tweede Kamer

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.