Home

Achtergrond 167 x bekeken

Planbureau: overheid geen actieve marktpartij

De overheid zou minder moeten optreden als actieve marktpartij en de regels moeten vereenvoudigen. Dat zegt het Ruimtelijk Planbureau in het rapport ‘De markt doorgrond’. Door de werking van de huidige grondmarkt is landbouwgrond vooral een speculatieproduct geworden. Niet de agrarische waarde is bepalend, maar de verwachtte (bouw)ontwikkelingen. Te hoge prijzen waardoor jonge agrariërs moeilijk een bedrijf kunnen starten zijn het gevolg.

De overheid is voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor de hoge prijzen voor landbouwgrond. De overheid neemt zelf grondposities in zoals bij de werving van grond voor natuurontwikkeling. Bovendien is de grondmarkt complex door de vele (belasting)regels en subsidies. Het Planbureau stelt dat de overheid zich minder moet opstellen als actieve marktspeler en zich moet beperken tot het stellen van regels voor grondhandel. Ook het vrijgeven van de bestemming van de grond helpt de ontstane situatie te doorbreken.

Het Planbureau verwacht de komende 25 jaar een forse daling van het landbouwareaal. Afhankelijk van een beschermde of mondiale markt houdt de organisatie rekening met een afname van 10 tot 30 procent.

Meer informatie

Rapport pag. 1 t/m 36

Rapport pag. 37 t/m 88

Rapport pag. 89 t/m 102

Rapport pag. 155 t/m 173 (conclusies)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.