Home

Achtergrond 325 x bekeken

Nieuw besluit landbouwvrijstelling in de maak

Het ministerie van Financiën werkt aan een beleidsbesluit over de landbouwvrijstelling. Uitspraken van de Hoge Raad in mei vorig jaar hebben voor grote opschudding gezorgd. Daaruit bleek dat de landbouwvrijstelling niet zou gelden voor de ondergrond van agrarische bedrijfswoningen, terwijl iedereen daar wel van uit ging.

De dreigende afschaffing van de landbouwvrijstelling voor de ondergrond van agrarische bedrijfswoningen, kost stakende boeren volgens accountantsorganisatie Countus veel geld. Het bedrijf roept daarom de Tweede Kamer op in deze kwestie staatssecretaris Wijn (Financiën) ter verantwoording te roepen. Zijn ministerie is volgens een woordvoerster al bezig met een beleidsbesluit hierover. Wat de inhoud daarvan is, kan zij nog niet zeggen.

Het probleem is ontstaan door een aantal uitspraken van de Hoge Raad op 7 mei 2004. Hierin stelt de Raad dat de landbouwvrijstelling niet geldt voor de ondergrond van agrarische bedrijfswoningen. Op basis van de uitspraken van de Hoge Raad stelt de belastingdienst zich op het standpunt dat bij staking van het landbouwbedrijf de ondergrond van de agrarische bedrijfswoning volledig moet worden belast tegen de waarde in het economische verkeer, zonder rekening te houden met de landbouwvrijstelling.

Die uitspraken kwamen destijds als een grote verrassing. ,,We waren echt met stomheid geslagen”, zegt Jan Warfman van Countus. ,,Dat zou betekenen dat iedereen vanaf de eerste wetswijziging in 1986 van het verkeerde standpunt is uitgegaan, inclusief de belastingdienst.”

Door wetswijzigingen in 1986 en 2000 is een regeling ontstaan waardoor bij staking van het landbouwbedrijf of onttrekking van ondergrond het verschil tussen de waarde in het economische verkeer (WEV) en de waarde in het economische verkeer bij agrarische bestemming (WEVAB) fiscaal is belast. Over de niet-agrarische waardeverandering moet dus belasting worden betaald, maar de agrarische waardeverandering blijft onbelast.

De Hoge Raad heeft een halt toegeroepen aan deze situatie. Volgens Countus is dat zeer nadelig voor boeren die stoppen met hun bedrijf. De accountantsorganisatie heeft daarom een brief gestuurd aan alle fracties in de Tweede Kamer. Daarin vraagt zij om de staatssecretaris van Financiën uit te nodig om ‘ondubbelzinning in het parlement te verklaren dat de landbouwvrijstelling onverkort van toepassing is en blijft op de ondergrond van de agrarische bedrijfswoning’.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.