Home

Achtergrond

Maatschap toch ontbonden op basis van getuigenverklaringen

De Hoge Raad heeft op basis van getuigenverklaringen een maatschapscontract als ontbonden beschouwd. Een vader en zoon stonden met hun verklaringen lijnrecht tegenover elkaar. Bij het beroep in cassatie liet de Hoge Raad echter adviseurs en deskundigen een verklaring afleggen. De getuigen bevestigen allen de lezing van senior.

In een slepend conflict dat al sinds 1995 speelt, vechten vader en zoon uit op welke wijze de maatschap moet worden ontbonden. Volgens vader is mondeling overeengekomen dat het bedrijf wordt geliquideerd. Omwille van fiscale redenen is de definitieve liquidatie van de onderneming uitgesteld naar 1 april 1994. Over een eventuele liquidatie staat echter niets op papier. Junior weigert aan de liquidatie van de onderneming mee te werken. Inmiddels heeft senior de leeftijd van 70 jaar bereikt en volgens het maatschapscontract wordt de maatschap dan ontbonden en dienen de vermogensbestanddelen te worden verrekend. Junior eist dan ook dat het contract in overeenstemming met deze bepaling wordt ontbonden.

In eerste instantie is senior door het gerechtshof in het ongelijk gesteld. Hierop heeft senior hoger beroep ingesteld bij het Gerechtshof te Den Bosch. Deze laat de vader toe om diverse getuigen een verklaring af te laten leggen. In totaal voert vader zes getuigen op, waaronder een accountant, een bedrijfsadviseur en een makelaar. Deze zijn allen vanuit hun beroep betrokken zijn geweest bij de gesprekken over eventuele overdracht van het bedrijf naar junior, dan wel een bedrijfsbeëindiging.

Alle zes de getuigen verklaren dat er was overeengekomen, dat het bedrijf zou worden geliquideerd per 1 april 1994. Op basis van deze verklaringen komt het hof tot de slotconclusie dat de maatschap ontbonden is per 1 april 1994. Junior stelt beroep in cassatie in. Hij vindt dat er te veel waarde wordt gehecht aan de verklaringen van de adviseurs en te weinig waarde aan zijn verklaring. Na het advies van de advocaat-generaal besluit de Hoge Raad, dat de verschillende verklaringen zorgvuldig zijn afgewogen. De Hoge Raad verwerpt het beroep dan ook.

Meer informatie Uitspraak van de Hoge Raad en de conclusie van de Advocaat-generaal

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.