Home

Achtergrond

Historisch verband tussen hypotheek en onroerende zaak blijf bestaan bij staking

Een veehouder bracht een woning, weilanden en stallen over van zijn ondernemingsvermogen naar zijn privé-vermogen. De op de onroerende zaak rustende hypotheek was hoger dan de toegekende waarde bij staking. De belastinginspecteur stond alleen de hypotheekrente aftrek over dat bedrag toe. Het gerechthof Den Haag stelde de veehouder in het gelijk.

Per 1 april 1999 brengt de ondernemer de onroerende zaak, bestaande uit een woning, weilanden en stallen, over van zijn ondernemingsvermogen naar zijn privé-vermogen. Ook de op de onroerende zaak rustende hypotheek van € 500.000 gaat over naar het privé-vermogen. In de inkomstenbelastingaangifte over 2000 brengt hij over het volledige bedrag de betaalde hypotheekrente in aftrek.

De belastinginspecteur staat dit echter niet toe. Hij is van mening dat de aftrek slechts over de waarde van de onroerende zaak op het moment van staking kan worden toegestaan. Die waarde bedroeg €409.500. Volgens hem heeft het overige deel namelijk geen betrekking op de onroerende zaak.

Het Hof denkt daar anders over. De hypotheek is in het verleden aangegaan ter verwerving en verbetering van de onroerende zaak en deze houden dus rechtstreeks verband met elkaar. Het feit dat de onroerende zaak lager is gewaardeerd ten tijde van de staking doet hier niets aan af. In principe is er dus niets veranderd behalve de overgang van het ondernemingsvermogen naar het privé-vermogen. Het Hof staat dan ook de volledige hypotheekrenteaftrek toe.

Meer informatie Uitspraak van het Gerechtshof Den Haag

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.