Home

Achtergrond 181 x bekeken

Geen landbouwvrijstelling op niet-gebruikte grond

Winst op grond die in strijd met de bedoeling niet is ingezet voor de uitbreiding van het bedrijf, valt niet onder de landbouwvrijstelling. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Een tuinder en zijn echtgenote kochten in 1999 een perceel ter waarde van bijna f. 800.000. Daarmee wilden zij hun bedrijf uitbreiden. Maar omdat de bankier van de ondernemers uiteindelijk niet wilde meewerken, verkochten zij de grond. Daarmee maakten ze een winst van ruim f. 170.000.

De tuinders wilden de landbouwvrijstelling toepassen op de behaalde winst, maar dat mag niet van de rechter. Het perceel is dan wel gekocht met de bedoeling het bedrijf uit te breiden, maar is nooit ingezet voor agrarische productie of gebruikt als ondergrond voor bedrijfsgebouwen. Er is alleen grond omgespit en onkruid verwijderd.

Volgens de rechter kan daaruit geconcludeerd worden dat de tuinders zich niet beziggehouden hebben met de uitoefening van een landbouwbedrijf op die grond. En omdat dat een voorwaarde is voor de toepassing van de landbouwvrijstelling, krijgen zij ongelijk.

Meer informatie Uitspraak van het gerechtshof

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.