Home

Achtergrond 210 x bekeken

Elektronische identificatie schapen en geiten vanaf 2007

Houders van schapen en geiten moet hun dieren waarschijnlijk vanaf 2007 voorzien van een elektronisch identificatiemiddel. Daarmee loopt Nederland voor op de andere lidstaten van de Europese Unie.

Dat schrijft minister Veerman aan de Tweede Kamer. De regels vloeien voort uit een Europese verordening. Daarin staat dat elektronische identificatie en registratie in alle lidstaten verplicht moet zijn vanaf 1 januari 2008. Veerman wil deze regeling voor Nederland al een jaar eerder invoeren.

De belangrijkste reden voor de snelle implementatie is volgens de minister dat zich regelmatig wantoestanden voordoen in de handel en schapen en geiten. De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) kondigde daarom onlangs al aan het toezicht op verzamelplaatsen te verscherpen.

Volgens dezelfde Europese verordening moeten veehouders hun schapen geiten die vanaf 9 juli worden geboren, voorzien van twee identificatiemiddelen. Het eerste identificatiemiddel moet binnen dertig dagen worden aangebracht. Voor het tweede geldt een termijn van zes maanden.

Lees ook Twee merken verplicht voor lammeren
Meer informatie Brief van Veerman

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.