Home

Achtergrond

Afspraken planschade nu toegestaan

De nieuwe regeling voor planschade is woensdag in werking getreden. Gemeenten en bouwers kunnen nu afspraken vastleggen over de verdeling van schadevergoedingen naar aanleiding van bouwprojecten.

Dat heeft het ministerie van Vrom bekend gemaakt. Hiermee haakt minister Dekker in op een uitspraak van de Hoge Raad uit 2003. In dit zogeheten Nunspeet-arrest bepaalde het hoogste rechtscollege dat overeenkomsten tussen gemeenten en bouwers volgens de wet niet zijn toegestaan.

De nieuwe regeling, die is opgenomen in de gewijzigde Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO), wordt dan ook een reparatie van de wet genoemd. Dat het zo lang heeft geduurd voordat de wijziging is doorgevoerd, heeft volgens Vrom te maken met het feit dat ook de procedureregels moesten worden aangepast.

Dat is inmiddels gebeurd. Vanaf 1 september moet de aanvrager van een planschadevergoeding tussen de € 100 en € 500 betalen. Hij krijgt dit bedrag terug als er inderdaad sprake blijkt te zijn van planschade. Het indienen van een verzoek is straks gebonden aan een verjaringstermijn van vijf jaar.

Lees ook Planschadewet treedt deze maand in werking
Lees ook Geen richtlijnen voor overeenkomsten planschadevergoedingen
Lees ook Planschadevergoeding verder beperkt

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.