Home

Achtergrond

Achterhuis van boerderij mag verkocht worden zonder BTW heffing

Een achterhuis van een boerderij, welke nooit bij het boerenbedrijf in gebruik is geweest, wordt voor de heffing van de omzetbelasting tot het privé-vermogen gerekend. Dat deze voor de inkomstenbelasting wel tot het ondernemingsvermogen behoort, doet hier niets aan af.

Zo luidde het oordeel van het Gerechtshof Arnhem. De boer werd daarmee in het gelijk gesteld. Het gerechtshof vernietigde daarmee de naheffingsaanslag van ruim € 10.000.

De boer heeft zowel het woongedeelte als het achterhuis per 1 januari 1990 tot het maatschapsvermogen gerekend en is geactiveerd op de balans. Het voorhuis wordt door hem en zijn vrouw bewoond en het achterhuis staat voortdurend nagenoeg leeg.

In 2001 heeft de zoon van het echtpaar vergunning gekregen het achterhuis af te breken en er een nieuwe woning te bouwen. Op 4 april 2002 is de in aanbouw zijnde woning met ondergrond aan de zoon verkocht. Omdat de maatschap onder de landbouwregeling valt is er bij de verkoop geen omzetbelasting afgedragen. De belastingdienst dacht hier echter anders over. Maar het Hof oordeelt dat de belastingdienst ten onrechte over de transactie omzetbelasting heeft nageheven.

Het gerechtshof redeneert dat de boerenwoning inclusief het achterhuis niet tot het ondernemingsvermogen behoort voor de heffing van de omzetbelasting. Het achterhuis was nooit voor ondernemingsdoeleinden gebruikt. Ook al was het achterhuis bij de onderneming in gebruik geweest, dan had volgens de regels van het Europese Hof van Justitie gekozen mogen worden voor privé-vermogen. Dat was destijds naar de Nederlandse regels niet toegestaan maar duurzaam privé gebruikte goederen werden toen steeds tot het privé-vermogen gerekend en ook dat brengt mee dat geen omzetbelasting kan worden (na)geheven.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof Arnhem

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.