Home

Achtergrond 215 x bekeken

Winst bij overbrenging grond naar privé-vermogen ook voor 2000 belast

Winst als gevolg van de overbrenging van een perceel naar privé-vermogen voor de bouw van een bedrijfswoning, was ook voor de wijziging van de landbouwvrijstelling belast. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.

Daarmee verwerpt de Hoge Raad een beslissing van het gerechtshof in Den Haag. Dat oordeelde vorig jaar dat een boomkweker in 1998 terecht geen winst als gevolg van een bestemmingswijziging had opgegeven. Volgens het hof was het voor de bedrijfsvoering noodzakelijk dat de boer in de onmiddellijke nabijheid van de boerderij ging wonen.

De Hoge Raad denkt daar anders over. De grond kan sinds de overbrenging immers niet meer worden gebruikt voor de uitoefening van het landbouwbedrijf. Daarbij is het is niet van belang dat het perceel de ondergrond vormt van een aan de onderneming dienstbare woning of dat de bedrijfsvoering vereist dat de boomkweker in de onmiddellijke nabijheid van zijn landbouwbedrijf woont . Over de bestemmingswijzigingswinst moet dus gewoon belasting worden betaald, vindt de Hoge Raad

Deze uitspraak werkt door naar soortgelijke kwesties van voor 27 juni 2000. Voor zaken daarna is de beslissing niet van belang. Op die datum werd de landbouwvrijstelling aangescherpt. Sindsdien zijn alle waardeveranderingen die niet hun oorzaak vinden in de voortzetting en aanwending van de grond in het landbouwbedrijf, belast. Boeren of tuinders die na de wijziging net als de boomkweker grond naar privé-vermogen hebben overgebracht voor de bouw van een bedrijfswoning, moeten dus toch al belasting betalen over de bestemmingswijzigingswinst.

Meer informatie Uitspraak van de Hoge Raad

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.