Home

Achtergrond 176 x bekeken

Werkvergunning voor Oost-Europeanen nodig tot 2006

Tuinders die personeel uit Midden- en Oost-Europese lidstaten willen inzetten, moeten tot 1 mei 2006 voor hen een werkvergunning aanvragen. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken).

Het kabinet verlengt daarmee de overgangsregeling voor vrij verkeer van werknemers in de Europese Unie, die werd ingevoerd bij toetreding van de nieuwe lidstaten per mei 2004. De maatregel werd destijds genomen uit vrees dat vooral Polen de Nederlandse arbeidsmarkt zouden overspoelen.

De overgangsregeling geldt voor werknemers uit Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Tsjechië, Polen en Slovenië. Een tewerkstellingsvergunning voor Midden- en Oost-Europeanen kan aangevraagd worden bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). De werkgever moet dan wel kunnen aantonen dat hij zich voldoende heeft ingespannen om personeel uit Nederland of een ander land van de Europese Economische Ruimte (EER) te werven. Ook moet hij zorgdragen voor passende huisvesting van de buitenlandse werknemer.

Voor 1 mei 2006 besluit het kabinet welk beleid na die datum zal gelden. Het is mogelijk dat de overgangsregeling wordt verlengd tot 2011.

(bron: Agrarisch Dagblad)

Lees ook Geen versnelde procedure Polen in land- en tuinbouw
Meer informatie Alle regels op een rij

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.