Home

Achtergrond 176 x bekeken

Wellicht geen bedrijfstoeslagen voor boeren in natuurgebied

Het is nog onduidelijk of boeren in natuurgebieden recht hebben op bedrijfstoeslagen. Brussel en Den Haag hanteren verschillende definities van het begrip landbouwgrond. LTO en Natuurlijk Platteland hebben minister Veerman (LNV) in een brief om duidelijkheid gevraagd.

De organisaties zijn bang dat bedrijven met de hoofdfunctie natuur vanaf de ontkoppeling volgend jaar geen subsidie meer ontvangen. De toewijzing van toeslagrechten zal volgens LTO waarschijnlijk geen probleem zijn. Maar het ontvangen van bedrijfstoeslagen is een ander verhaal.

Dat komt omdat Nederland en de Europese Unie verschillende definities van het begrip landbouwgrond hanteren. Daar waar Brussel een ruime interpretatie voorstaat, is Den Haag voor een engere invulling. Boeren in natuurgebieden dreigen daardoor buiten de boot te vallen. Zonder landbouwgrond kunnen zij de toeslagrechten immers niet benutten. En dat is wel noodzakelijk om subsidie te ontvangen. LTO en Natuurlijk Platteland vragen Veerman daarom snel duidelijkheid te scheppen.

Ook willen de twee organisaties dat LNV de mogelijkheden voor de bemesting van natuurterreinen verruimt. Onder de nieuwe mestwetgeving zijn de regels te streng, vinden zij. Ten slotte sporen zij de minister aan haast te maken met het regelen van de fiscale status van vergoedingen voor natuurbeheer. Het is nog onduidelijk of subsidies uit de Regeling functiewijziging en de Subsidieregeling natuurbeheer volledig of slechts deels onbelast zijn.

Lees ook Geen duidelijkheid belastingvrijstelling SN

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.