Home

Achtergrond 422 x bekeken

Terugkoop mogelijk bij erfpacht domeingrond via Fagoed

Fagoed stapt in de markt van domeingronden. De beleggingsinstelling biedt domeinpachters een nieuw veertigjarig erfpachtcontract. Daarmee krijgen boeren een alternatief voor de soortgelijke financieringsmogelijkheid van Fortis. De voorwaarden zijn bij beide bedrijven nagenoeg gelijk.

Voor zowel de overeenkomsten met Fortis als met Fagoed geldt dat het bestaande contract met Dienst Domeinen wordt gehandhaafd. Wel wordt de looptijd weer op nul gesteld. In tegenstelling tot bij Fortis, hebben erfpachters die een contract met Fagoed afsluiten het recht op terugkoop na 15 of 27 jaar. In een eerder ontwerp van de regeling was er ook sprake van een terugkoopmoment na 33 jaar. Dat is inmiddels vervallen.

Boeren die de grond willen terugkopen, moeten wel een toeslag betalen voor het misgelopen rendement en de inflatie. Beide opslagen zijn volgens Fagoed fiscaal aftrekbaar tot een contractduur van 27 jaar. Het is nog niet precies duidelijk onder welke voorwaarden de grond na afloop van de overeenkomst kan worden teruggekocht. Waarschijnlijk geldt dan de vrije marktwaarde, maar zeker is dat nog niet.

Dienst Domeinen biedt ongeveer tienduizend hectare grond voor de helft van de marktwaarde aan. Daarvan is eenderde inmiddels via Fortis gekocht. Lange tijd was de bank de enige grote belegger met een financieringsvorm voor domeingronden. Veel erfpachters hebben echter op een aanbod van Fagoed gewacht.

Het is overigens nog niet helemaal zeker of het nieuwe product van Fagoed, waarmee al volop wordt geadverteerd, er ook daadwerkelijk komt. De financiers voeren nog een laatste risico-analyse uit over de geplande belegging. Fagoed verwacht daar echter geen problemen mee. Binnen twee weken is er volgens de beleggingsinstelling meer duidelijkheid.

Meer informatie Aanbod van Fagoed
Meer informatie Aanbod van Fortis

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.