Home

Achtergrond 321 x bekeken

Mogelijkheid tot snelle bestemmingswijziging zonder inzicht gevolgen

Een gemeente die in het bestemmingsplan een wijzigingsbevoegdheid opneemt, hoeft geen inzicht te bieden in de gevolgen voor bedrijven van mogelijke veranderingen. Dat is pas aan de orde als er daadwerkelijk een bestemmingswijziging wordt voorgesteld.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State in een zaak tussen een baggerbedrijf in de gemeente Loenen en Gedeputeerde Staten (GS) van Utrecht. Met een wijzigingsbevoegdheid wordt de mogelijkheid gecreëerd de bestemming van een perceel te veranderen als de omstandigheden daarom vragen. Er hoeft dan niet opnieuw een plan voor het hele gebied gemaakt te worden.

Volgens de eigenaar van het baggerbedrijf hebben GS ten onrechte goedkeuring gegeven aan het opnemen van een wijzigingsbevoegdheid voor een van haar percelen. Zij vindt dat het plan inzicht moet bieden in de gevolgen voor haar bedrijf. De onderneemster is bang voor negatieve financiële consequenties.

De Raad van State is het daar niet mee eens. De wijzigingsbevoegdheid staat voortzetting van de bedrijfsactiviteiten niet in de weg, vindt de rechter. Ook het argument dat de gronden door de toepassing van het plan bij verkoop onvoldoende zullen opbrengen om het bedrijf te kunnen verplaatsen, snijdt geen hout. Die kwestie komt pas aan de orde als daadwerkelijk wordt besloten tot een wijziging van het bestemmingsplan, aldus de raad.

Door deze uitspraak kunnen boeren en tuinders die te maken hebben met de wijzigingsbevoegdheid in een onzekere positie terecht komen. Immers, de verandering van de bestemming van een perceel komt een stap dichterbij, terwijl de financiële consequenties van een eventuele wijziging nog niet duidelijk zijn.

Meer informatie Uitspraak van de Raad van State (artikelen 2.13-2.13.5)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.