Home

Achtergrond 234 x bekeken

Minder subsidie voor salmonellakippen

Voor pluimveehouders die kippen of eieren moeten ruimen vanwege salmonellabesmetting, is dit jaar € 100.000 subsidie minder beschikbaar dan in 2004. Dat blijkt uit een vernieuwde regeling die minister Veerman (LNV) vrijdag in de Staatscourant heeft gepubliceerd.

Het subsidieplafond is dit jaar € 700.000. In 2004 bedroeg het totale beschikbare bedrag nog € 800.000. Toch verwacht LNV dat het geld toereikend is om alle aanvragen te honoreren. regeling geldt met terugwerkende kracht sinds 1 januari van dit jaar.

Pluimveehouders ontvangen alleen subsidie voor kippen als de dieren niet ouder zijn dan 60 (vleesras) of 65 weken (legras). De bedragen per kip variëren van 56 cent tot € 68,21, afhankelijk van de leeftijd. Per broedei wordt 16 cent uitbetaald.

Pluimveehouders die bij ruiming in aanmerking willen komen voor subsidie, kunnen een aanvraag indienen bij Dienst Regelingen. De administratieve lasten zijn volgens LNV beperkt. Een aanvraag kost naar schatting € 5.

De salmonellabacterie is een van de meest hardnekkige verwekkers van voedselinfecties. De consumptie van besmet voedsel heeft in Nederland jaarlijks ruim vijftigduizend infecties tot gevolg. Het Productschap voor Pluimvee en Eieren is bevoegd ruiming van salmonellakippen en -eieren te gelasten.

Meer informatie Subsidieregeling terugdringing salmonella in de pluimveesector 2005

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.