Home

Achtergrond

Loon is geen winst uit onderneming

Een boer of tuinder die zowel zelfstandig ondernemer is als in loondienst werkt, kan alleen het ontvangen salaris tot zijn winst rekenen als tussen beide activiteiten een nauwe samenhang bestaat. Ook moet de dienstbetrekking een ondergeschikte plaats innemen in het geheel.

Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof van Amsterdam in een zaak tussen een muzikante en de belastingdienst. De belanghebbende is voor haar activiteiten als artieste zelfstandig ondernemer. Daarnaast is zij in loondienst werkzaam als docente klarinet en saxofoon. De inkomsten uit beide activiteiten heeft ze in 2002 tot winst uit onderneming gerekend.

Maar dat mag niet, vindt de belastingdienst. Het gerechtshof is het daarmee eens. Er moet een direct verband zijn tussen beide activiteiten wil het loon uit de dienstbetrekking tot winst uit de onderneming gerekend mogen worden. En daar is in dit geval geen sprake van. Daarnaast besteedde de muzikante meer uren aan haar dienstbetrekking dan aan haar onderneming en ontving ze meer salaris dan dat ze winst maakte. Haar baan neemt dus geen ondergeschikte plaats in het geheel in en dat zou wel het geval moeten zijn.

De muzikante heeft zo gehandeld om gebruik te kunnen maken van de zelfstandigenaftrek. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet voldaan worden aan het urencriterium. In dit geval kon dat alleen als zij de uren die ze in loondienst had gewerkt, zou rekenen tot haar onderneming. Deed ze dat niet, dan kwam ze niet aan het benodigde aantal uren.

Veel boeren en tuinders zijn naast hun bedrijf ook in loondienst. Zij moeten er rekening mee houden, zo blijkt uit deze uitspraak, dat het verdiende salaris niet zomaar tot winst uit hun onderneming gerekend kan worden. Om gebruik te maken van de zelfstandigenaftrek moet een voldoende aantal uren ook daadwerkelijk aan het boerenbedrijf worden besteed.

Meer informatie Uitspraak van het gerechtshof
Naslag Zelfstandigenaftrek: verhoging aftrekpost

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.