Home

Achtergrond 179 x bekeken

Kamer voor mineralenquotum, Veerman tegen

Een kamermeerderheid van PvdA, VVD, LPF en D66 is voorstander van de invoering van een mineralenquotum. Minister Veerman (LNV) en de fractie van het CDA zijn tegen.

Dit bleek vandaag tijdens overleg met het kabinet over de nieuwe mestwetgeving. Bij een mineralenquotum kunnen bedrijven zelf bepalen met welke diersoorten ze dit vullen.De PvdA wil de mineralenquota geleidelijk invoeren. Quota moeten worden toegekend aan individuele bedrijven, stelt Tweede Kamerlid Waalkens voor. Hij wil overigens wel garanties dat die niet leiden tot een groei van de totale veestapel. Waalkens bereidt een amendement voor ter invoering van dit plan.

De voornaamste reden voor Veerman om tegen te zijn, is de enorme hoeveelheid nieuwe administratie die invoering van mineralenquota met zich meebrengt. Veerman: ,,Het komt neer op Minas in het quadraat. Dat is niet wat wij ons ten doel hebben gesteld.” Eerder zei de minister al in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer dat de invoering van een systeem met mineralenquota het nieuwe mestbeleid ‘in de kern’ zal wijzigen.

In het CDA is verdeeldheid aan het licht gekomen over het al dan niet opheffen van het onderscheid tussen concentratie-, en niet-concentratiegebieden. De fractie in de Tweede Kamer wil het onderscheid tussen deze gebieden opheffen en daarmee de vrije handel in dierrechten mogelijk maken, Tweede Kamerlid Erik van Lith is tegen. Ook de CDA-statenfractie in Noord-Brabant en de (CDA-) gedeputeerden in de reconstructieprovincies willen het bestaande onderscheid handhaven.

De invoering van de mogelijkheid tot het korten op dierrechten van varkens- en pluimveehouders, lijkt van de baan. Veerman wil die sanctie mogelijk maken om bedrijven te straffen die bij een overschot mest niet op een verantwoorde manier afzetten. Een meerderheid in de Tweede Kamer is hier echter tegen. Waarschijnlijk wordt volgende week gestemd over het nieuwe mestbeleid en de ingediende moties en amendementen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.