Home

Achtergrond

Geen versnelde procedure Polen in land- en tuinbouw

Werkgevers in de land- en tuinbouw kunnen dit seizoen niet versneld personeel werven in Midden- en Oost-Europese landen. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) heeft bekendgemaakt dat de snelle procedure enkel geldt voor internationale chauffeurs en binnenvaart.

Normaal gesproken duurt het aanvragen van een werkvergunning zeven weken. Voor sectoren waar een tekort aan Nederlandse werknemers is, kan dit worden versneld tot twee. Het CWI beoordeelt of sprake is van een tekort. Vorig jaar gold dit onder meer voor de open teelten.

In Nederland is nu voldoende arbeidsaanbod beschikbaar voor werk in de agrarische sector, zegt een woordvoerster van het CWI. Ze wijst op op nieuwe plannen om werklozen via detacheringsbureaus aan de slag te helpen. Volgens haar zijn in het eerste kwartaal al 184 werklozen geplaatst, tegen 17 in dezelfde periode vorig jaar.

LTO legt zich neer bij het besluit van het CWI, aldus een zegsman van de land- en tuinbouworganisatie. ,,Een korte aanvraagprocedure zou natuurlijk mooier zijn, maar daar is politiek nu geen ruimte voor. We gaan niet trekken aan een dood paard.”

bron: Agrarisch Dagblad

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.