Home

Achtergrond 151 x bekeken

Geen verbetering landbouwstructuur bij onmiddellijke verpachting

De koper van landbouwgrond krijgt geen vrijstelling van de overdrachtsbelasting als hij het perceel onmiddellijk verpacht aan de verkopende agrariër. Volgens de wet is er dan geen sprake van een verbetering van de landbouwstructuur.

Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof van Amsterdam. De kopers van een stuk landbouwgrond hadden van de belastingdienst een aanslag voor de overdracht opgelegd gekregen. Zij vonden dat onterecht omdat het perceel direct weer aan de verkopende agrariër werd verpacht.

Daarmee is volgens de belanghebbenden voldaan alle criteria voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting. De fiscus denkt daar echter anders over. Er moet verbetering plaatshebben van de landbouwstructuur en een van de voorwaarden daarvoor is dat de koper de grond bedrijfsmatig exploiteert. En daar is in dit geval geen sprake van.

Het hof geeft de belastingdienst in deze zaak gelijk. Belanghebbenden voldoen niet aan het genoemde vereiste zoals die is opgenomen in het Uitvoeringsbesluit belastingen van rechtsverkeer (UBR). Zij verkregen de landerijen als belegging en hebben daarop geen enkele bedrijfsmatige activiteit verricht.

De kopers beriepen zich tevergeefs op jurisprudentie uit 1982 en 1987. Daaruit zou blijken dat ook een verkrijging van landerijen door iemand die deze niet zelf in gebruik neemt maar onmiddellijk aan een ander verpacht, in het belang kan zijn van de landbouwstructuur. Volgens de belastingdienst heeft latere regelgeving die uitspraken inmiddels ingehaald. Het gerechtshof gaat hierin mee.

Meer informatie Uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.