Home

Achtergrond

Geen van de voorstellen commissie Welschen bruikbaar

Minister Veerman (LNV) houdt onverkort vast aan het wegen, bemonsteren en analyseren van mest met ingang van volgend jaar. Daarnaast komt er een proef om te bekijken of het werken met verfijnde forfaits even betrouwbaar kan zijn.

Dat zei Veerman dinsdag in reactie op het eindrapport van de commissie-Welschen, die de mogelijke alternatieven voor het wegen en bemonsteren heeft onderzocht. In de commissie zaten vertegenwoordigers van de landbouworganisaties LTO, NVV en Cumela en enkele wetenschappers.

De minister geeft voorts intermediairs een half jaar uitstel. Automatische gegevens registratie (AGR) en navigatie (GPS) worden nu per 1 juli 2006 verplicht. Reden voor het uitstel zijn “technische problemen”. Veerman wil snel met de intermediairs rond de tafel om een oplossing te vinden.

Intermediairs die vanaf 1 januari nog niet werken met GPS moeten mesttransporten vooraf melden. Veerman onderstreepte dat hij de Algemene Inspectiedienst (AID) zal opdragen deze ondernemers “zeer streng” te controleren.

Met commissievoorzitter Rein Welschen vond Veerman het eindresultaat “teleurstellend”. Van de vijftien ingediende voorstellen was er niet een “bestekklaar”, zei Welschen. Omdat er in de sector weinig draagvlak bestaat voor wegen en bemonsteren (‘spoor 1’), vroeg Welschen de minister om meer tijd om de voorstellen verder uit te werken.

Vooral met het oog op de derogatie zei Veerman hieraan niet tegemoet te kunnen komen. Hij wil niet verder gaan dan een proef.

De landbouworganisaties zeggen erop te vertrouwen dat de proef met alternatieve mestdistributie (‘spoor 2’) slaagt. Daarnaast hopen ze dat de Kamer Veerman kan bewegen tot meer ruimte. De Kamer debatteert op 23 mei over mest.

Bron: Agrarisch Dagblad

Lees ook Beperkingen aan boer-boertransport
Meer informatie Rapport Welschen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.