Home

Achtergrond

Geen hogere vergoedingen door zaak Elshof

Veehouders die nooit bezwaar hebben gemaakt tegen de uitvoering van de opkoopregeling tijdens de MKZ-crisis, krijgen geen hogere subsidie. De uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak Elshof verandert daar niks aan.

De kalverhouder Johan Elshof kreeg donderdag gelijk van de rechter. Volgens het hof heeft het ministerie van LNV in 2001 de Europese regels voor een opkoopregeling verkeerd geïnterpreteerd. Daardoor liep Elshof ruim € 30.000 mis.

Veehouders die de zaak gevolgd hebben in hoop dat ook zij kans zouden maken op meer subsidie, moeten worden teleurgesteld. Alleen voor een kleine groep boeren bij wie de procedure nog niet is afgehandeld, kan de uitspraak een positief effect hebben.

Dat komt doordat beslissingen over de hoogte van het subsidiebedrag formele rechtskracht hebben. Veehouders die binnen de gestelde termijn geen bezwaar hebben gemaakt, kunnen een dergelijk besluit niet meer aanvechten.

,,Het heeft weinig zin op basis van deze uitspraak naar de rechter te stappen”, zegt advocate Lianne van Kooten. Zij adviseerde LTO Noord, dat Elshof juridisch heeft bijgestaan. ,,De formele rechtskracht van de regeling maakt een poging daartoe bijna kansloos. Alleen als er sprake is van nieuwe feiten, kan een zaak opnieuw worden beoordeeld. En een uitspraak van de rechter valt daar niet onder.”

Dat wil echter niet zeggen dat zij het er bij moeten laten zitten, vindt Van Kooten. Veehouders kunnen altijd nog bij het ministerie om een herziening van hun zaak vragen. In 2003 is LNV naar aanleiding van een uitspraak van het College van beroep voor het bedrijfsleven (CBB) ook teruggekomen op besluiten die formele rechtskracht hadden.

Het college had in augustus van dat jaar bepaald dat de kortingen op MKZ-vergoedingen in veel situaties niet zijn toegestaan. Vervolgens heeft LNV die laten vervallen, ook voor veehouders die niet in beroep zijn gegaan.

,,Strikt juridisch hebben boeren weinig aan deze uitspraak van het Europese Hof. Maar zij kunnen natuurlijk wel de politieke weg bewandelen. Door de minister of Kamerleden te benaderen, maken zij wellicht wel een kans.” LNV kan nu nog niet zeggen of ze alle zaken zal herzien. ,,We moeten eerst de uitspraak eens goed bestuderen”, aldus het ministerie.

Voor Johan Elshof is de zaak overigens nog niet afgedaan. Niet de Europese rechter, maar het CBB velt het eindoordeel. Wanneer dat zal gebeuren, is nog niet bekend. Maar dat zal op zijn vroegst pas over zes weken zijn.

Lees ook Den Haag paste opkoopregeling MKZ verkeerd toe

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.