Home

Achtergrond 233 x bekeken

Den Haag paste opkoopregeling MKZ verkeerd toe

Boeren die tijdens de mond- en klauwzeercrisis in 2001 gebruik maakten van de opkoopregeling, hebben wellicht te weinig subsidie ontvangen. Dat blijkt uit een arrest van het Europese Hof van Justitie.

Nederlandse veehouders kregen tijdens de crisis een vergoeding voor het laten afmaken van hun dieren. Als basis voor de regeling diende een Europese Verordening. Het Hof vindt dat Nederland die verkeerd geïnterpreteerd heeft.

Volgens LNV hadden veehouders recht op een bedrag per vrachtwagenlading. Een Nederlandse boer is het daar niet mee eens. Hij ging in beroep bij het Europese Hof omdat hij vindt dat de ladingen van vier vrachtauto’s die op een dag van zijn bedrijf vertrokken, gezien moeten worden als één partij. Dat zou voor hem voordeliger zijn.

Het Hof geeft hem gelijk. Volgens de rechters staat in de Europese Verordening nergens dat de vergoeding per vrachtwagenlading moet worden berekend. Verschillende ladingen op een dag moeten dus als één partij worden gezien, aldus het Hof.

LNV is teleurgesteld over de uitspraak. Volgens een woordvoerster is het ministerie ten tijde van de varkenspest op de vingers getikt omdat subsidiebedragen niet per vrachtwagen werden toegekend. ,,Nu hebben we dat wel gedaan en is het weer niet goed.”

Volgens het ministerie is deze uitspraak niet van invloed op de al afgehandelde subsidie-aanvragen. Alleen voor de nog lopende zaken is de beslissing van belang. Hoeveel dat er zijn, is niet bekend.

Meer informatie Arrest van het Europese Hof van Justitie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.