Home

Achtergrond 300 x bekeken

Aanpassing grondsoortkaart alleen na bodemkundig onderzoek

Boeren die vinden dat hun perceel op de nieuwe grondsoortenkaart op een verkeerde manier is aangemerkt, moeten dat kunnen aantonen als zij willen de status wordt gewijzigd. Daarvoor is grondonderzoek door een bodemkundig bureau nodig.

Dat heeft Dienst Regelingen (DR) bekend gemaakt. Bedenkingen van boeren geen rapport van een recent bodemkundig onderzoek meesturen, worden niet in behandeling genomen. Het aanvragen van een wijziging kan nog tot 1 juli.

DR beoordeelt de rapporten in samenwerking met Alterra. Aanvragers krijgen na zes weken bericht. Een eventuele aanpassing van de grondsoortenkaart vindt in elk geval plaats voor de invoering van het stelsel van gebruiksnormen.

Voor veel boeren is het van belang de nieuwe grondsoortenkaart goed te bestuderen. Het areaal dat door het ministerie van LNV beschouwd wordt als veengrond, is met bijna vijftigduizend hectare afgenomen. Het grootste gedeelte hiervan staat voortaan als zand- of lössgrond geregistreerd. Daarvoor gelden onder de nieuwe mestwet scherpere stikstofnormen.

Boeren kunnen de nieuwe plattegrond raadplegen via de website van het LNV-loket. Dat is alleen mogelijk nadat bij de optie ‘Mijn dossier’ is ingelogd met persoonlijke gegevens. Inzage kan ook worden verkregen bij DR in Assen en het hoofdgebouw van LNV in Den Haag. Verder hebben een aantal agrarische adviseurs inmiddels een cd-rom met de plattegronden ontvangen.

Lees ook Minder veen op nieuwe grondkaarten
Meer informatie Voorwaarden voor kenbaar maken bedenkingen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.