Home

Achtergrond 228 x bekeken

Voor wijziging verleende koopoptie geen recht op oude landbouwvrijstelling

Een boer of tuinder die voor de wijziging van de landbouwvrijstelling een koopoptie heeft verleend voor een stuk grond, kan geen aanspraak maken op de bepalingen van de oude regeling. Dat kan alleen als sprake is van een obligatoire overeenkomst tot verkoop.

Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. In verband met de staking van zijn bedrijf eind 2000, heeft een boer op 29 april van dat jaar een koopoptie verleend aan een BV voor ruim 13 hectare grond. Die is begin 2001 uitgeoefend. Omdat hij voor de wijziging van de landbouwvrijstelling op 27 juni 2000 verplichtingen is aangegaan, is de ondernemer van mening dat hij onder de oude regeling valt.

Het gerechtshof wijst die redenering af. Een koopoptie is volgens de rechters wat anders dan een daadwerkelijke overdracht. De BV had immers de mogelijkheid van de koop af te zien. En aangezien de optie pas in de loop van 2001 werd uitgeoefend, valt de overdracht onder de nieuwe landbouwvrijstelling.

Meer informatie Uitspraak van het gerechtshof

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.