Home

Achtergrond 317 x bekeken

Twijfel bij LNV over voorstel Productschap Zuivel

LNV is er niet van overtuigd dat Brussel zal instemmen met het voorstel van het Productschap Zuivel (PZ) om overdrachten van melkquotum los te koppelen van grondtransacties. Volgens het ministerie zitten er haken en ogen aan die kunnen leiden tot afkeuring.

In discussies met PZ en LTO over het voorstel heeft LNV de verwachting uitgesproken dat de Europese Commissie geen groen licht zal geven. Maar de twee organisaties zijn daar niet van overtuigd. ,,Om niet in een welles-nietes-discussie te verzeilen, hebben we daarom besloten het gewoon naar Brussel te sturen”, zegt een woordvoerder van het ministerie. ,,Maar we denken niet dat het juichend zal worden ontvangen.”

De reden voor de twijfel van LNV is dat het oorspronkelijke voorstel niet is aangepast. Daarin wordt uitgegaan van een algemene regeling die de meeste melkveehouders vrijstelt van een grondtransactie bij de overdracht van melkquotum. Maar dat is volgens LNV onmogelijk. De Europese regels staan dat alleen toe bij wijze van uitzondering.

,,We hebben een aantal suggesties gedaan om het voorstel wat kansrijker te maken”, zegt de woordvoerder van LNV. ,,Naar aanleiding daarvan heeft PZ op sommige punten een toelichting bijgevoegd. Maar er hebben geen aanpassingen plaatsgevonden.”

Volgens een woordvoerder van PZ is er geen verschil van mening met het ministerie. Wel zegt hij dat de totale besparing van administratieve lasten van veehouders door dit voorstel zeker geen € 4 miljoen zal bedragen, zoals eerder naar buiten gebracht. ,,Hoe groot de winst is, hangt af van de regeling die uiteindelijk zal gelden.”

LNV verwacht op zijn vroegst over twee maanden een reactie uit Brussel. Als de Europese Commissie nog vragen heeft, kan het langer duren.

Lees ook Voorstel loskoppeling melkquotum en grond in Brussel

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.