Home

Achtergrond 193 x bekeken

Nederlands derogatieverzoek naar EU

Afgelopen vrijdag hebben staatssecretaris Van Geel van Milieu en minister Veerman van Landbouw het Nederlandse verzoek voor derogatie aangeboden aan de Europese Commissie. Voordat het verzoek door de Europese Commissie in stemming wordt genomen, moet de Tweede Kamer eerst hebben ingestemd met het wetsvoorstel van het kabinet.

In dit derogatieverzoek vraagt Nederland om ontheffing van de Europese mestregels, zodat op grasland 250 kilo in plaats van 170 kilo stikstof mag worden aangewend. Van Geel verwacht dat de Europese Commissie uiterlijk kort na de zomer een formele derogatiebeschikking zal afgeven.

De Europese Commissie stelt echter als voorwaarde dat de Tweede Kamer instemt met het wetsvoorstel van het kabinet met afspraken voor het mestakkoord zoals genoemd in het Derde Actieprogramma. Van Geel en Veerman dringen dan ook aan op een snelle behandeling door de Tweede Kamer. Maar ondanks dit aandringen, is de behandeling uitgesteld tot na het Meireces.

Meer informatie Volledig derogatieverzoek
Lees ook Wellicht afschaffing concentratiegebieden in 2007
Lees ook Hoogproductieve melkveebedrijven krijgen te maken een hogere excretienorm

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.