Home

Achtergrond 359 x bekeken

Milieuvergunning brijvoer bij gemeente

Vanaf 28 april zullen in de meeste gevallen burgemeester en wethouders weer bevoegd gezag zijn bij de behandeling van een milieuvergunning voor brijvoerbedrijven. Dat heeft het ministerie van Vrom besloten naar aanleiding van jurisprudentie van de Raad van State waaruit blijkt dat bijproducten aangemerkt moeten als afvalstof.

De ondergrens voor de capaciteit waarvoor Gedeputeerde Staten (GS) bevoegd gezag zijn, was 50 m3. Door dit besluit wordt dat gewijzigd naar 1000 m3. Varkenshouders zullen daardoor minder met de provincie en meer met de gemeente te maken krijgen.

Naast de ondergrens voor de opslag is tevens een ondergrens voor het gebruik van bijproducten in het besluit opgenomen. Bij de aanvoer van 15.000 ton bijproducten of meer is Gedeputeerde Staten (GS) het bevoegd gezag.

Beide grenzen zijn zodanig gekozen dat ten aanzien van de meeste veehouderijen met brijvoerinstallaties burgemeester en wethouders bevoegd gezag zijn. LTO-vakgroep Varkenshouderij zegt daarop aangedrongen te hebben bij de overheid. Een aanvraag bij de gemeente is volgens LTO gemakkelijker voor varkenshouders.

Ing. M. van Beers en ing. E. Coopmann (Hendrix UTD)

Meer informatie Besluit van Vrom

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.