Home

Achtergrond 317 x bekeken

Maximum van twee miljoen kilo fosfaat aan vijftig procent-regeling

De vijftig procent-regeling mag volgend jaar maximaal twee miljoen kilo fosfaat extra opleveren. Dat heeft minister Veerman vorige week bekend gemaakt. De helft daarvan kan worden opgevuld door bedrijven die alle mest leveren aan verbrandingsinstallaties.

Vanaf volgend jaar gaat de zogeheten vijftig procent-regeling van start. Bedrijven die alle mest zelf verwerken of leveren aan verbrandingsinstallaties, hoeven bij uitbreiding slechts de helft van de benodigde dierrechten te kopen. Omdat de totale mestproductie door de maatregel zal toenemen, wordt er wel een beperking aan gesteld. Er mag niet meer dan 2 miljoen kilo fosfaat extra worden geproduceerd.

De helft van dit plafond is bedoeld voor bedrijven die de mest aan verbrandingsinstallaties leveren. Overige installaties hebben recht op het andere gedeelte. Voor deze tweede categorie starten volgend jaar proefprojecten. Geïnteresseerden kunnen zich daarvoor nu al melden bij het LNV Loket. Zij worden dan in het najaar geïnformeerd over de uitvoeringsregeling, openstelling en wijze van aanmelding.

Veerman benadrukt dat alleen bedrijven die op 14 april geregistreerd stonden bij Dienst Regelingen in aanmerking komen voor de regeling. Hiermee wil de minister voorkomen dat ondernemers met uitbreidingsplannen de uitbreiding in een nieuw bedrijf onderbrengen om zo de hoeveelheid te verwerken mest te beperken. Ook mogen deze bedrijven na die datum geen rechten van de betreffende soort vervreemden. Daarmee wordt voorkomen dat ondernemers eerst rechten verkopen en daarna weer dieren gaan houden op basis van de vrijstelling.

Meer informatie Brief van Veerman

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.