Home

Achtergrond 161 x bekeken

Direct beroep bij trage beslissing vergunningaanvraag

Boeren en tuinders die te lang moeten wachten op een beslissing van een bestuursorgaan over een vergunningaanvraag, kunnen binnenkort meteen naar de rechter stappen. Bezwaar maken is dan niet meer noodzakelijk.

Dat volgt uit een wetsvoorstel dat het kabinet vorige week naar de Raad van State heeft gestuurd. Langzame besluitvorming bij bestuursorganen is al jaren een probleem. Daarom stemde de ministerraad in met een voorstel van minister Donner (Justitie) om burgers beter te beschermen tegen een trage overheid.

De belangrijkste bepaling in het wetsvoorstel is dat een belanghebbende bij het niet tijdig nemen van een beslissing over de aanvraag van een vergunning, direct beroep kan instellen bij de rechter. Hij hoeft dus niet eerst bezwaar te maken, zoals nu het geval is.

Het beroep wordt in een verkorte procedure behandeld. Als de rechter de klacht gegrond acht, kan hij het bestuursorgaan verplichten binnen twee weken alsnog een beslissing te nemen. Bij overschrijding van deze termijn kan de voorzieningenrechter in een eenvoudige procedure een dwangsom opleggen.

Het wetsvoorstel is inmiddels aan de Raad van State gestuurd. Pas bij indiening bij de Tweede Kamer wordt de tekst openbaar gemaakt. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie zal dat in mei of juni zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.