Home

Achtergrond

Bedrijfspand in gemeenschap van goederen is ondernemingsvermogen

Een in een huwelijksgemeenschap vallend pand dat geheel dienstbaar is aan het bedrijf van een van de echtgenoten, moet helemaal tot het ondernemingsvermogen worden gerekend. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad.

Een ondernemer had tussen 1979 en 1997 een restaurant. Het pand waarin zijn bedrijf was gevestigd, had zijn vrouw eerder gekocht en stond op haar naam. Ten tijde van de aankoop was het echtpaar buiten gemeenschap van goederen gehuwd. Dat is later gewijzigd in een algemene gemeenschap van goederen. Het pand is in 1982 op de balans van de onderneming gezet.

In 1997 verkocht de restauranthouder zijn bedrijf en verhuurde het pand aan een nieuwe exploitant. De belastingdienst vind dat het gebouw in zijn geheel tot het ondernemingsvermogen moet worden gerekend. Het gerechtshof besliste anders en oordeelde dat het pand voor de helft behoort tot het privé-vermogen.

Volgens het hof had de belastinginspecteur niet aannemelijk gemaakt dat de waardemutaties van de gehele eigendom door middel van overdracht van de economische eigendom uitsluitend belanghebbende aangingen. Ook was het hof dat niet gebleken dat de echtgenoten de onderneming gezamenlijk uitoefenden.

De Hoge Raad is het hier niet mee eens. Als een onderneming wordt gedreven door een van de gemeenschap van goederen gehuwde echtgenoten in een bedrijfspand dat dienstbaar is aan die onderneming, moet volgens de Raad het pand in zijn geheel tot het ondernemingsvermogen worden gerekend.

Meer informatie Uitspraak van de Hoge Raad

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.