Home

Achtergrond

Testament stelt positie bedrijfsopvolger veilig

Door de bedrijfsopvolging al in het testament te regelen, stellen ouders de positie van de bedrijfsopvolger steeds vaker veilig. Dat concluderen Gibo Groep en LTO Noord Advies. Met het nieuwe erfrecht kan in het testament namelijk al een bedrijfsopvolger worden aangewezen.

Ook is het mogelijk om het aandeel in de erfenis van de andere kinderen te verkleinen, ten gunste van de opvolger. Broers en zussen kunnen geen aanspraak maken op goederen; hun legitieme portie bestaat uit geld. Het gevolg hiervan is dat situaties waarin broers of zussen het de bedrijfsopvolger moeilijk maken bijna niet meer voorkomen.

Zowel Gibo Groep als LTO Noord Advies hebben veel testamenten beoordeeld en aangepast. Gibo raadt aan om zowel in het maatschapcontract als in het testament wat te regelen voor de bedrijfsopvolger. LTO Noord zegt dat de voorzettingswaarde van belang is. Voorheen was de lagere overnameprijs - vaak met succes – aanvechtbaar. Sinds het nieuwe erfrecht gebeurt dat nauwelijks meer, concludeert de noordelijke LTO-organisatie (Agrarisch Dagblad).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.