Home

Achtergrond 196 x bekeken

‘Regeling toeslagrechten in nieuwe pachtwet’

Het CDA wil dat in de nieuwe pachtwet wordt vastgelegd dat toeslagrechten aan de pachter toebehoren. Volgens kamerlid Myra Koomen moet een soortgelijke situatie als bij het melkquotum worden voorkomen.

Op dit moment is er geen regeling die de verdeling van de toeslagrechten bepaalt tussen pachter en verpachter. Volgens Koomen zullen waarschijnlijk juridische procedures gevoerd moeten worden om vast te stellen van wie de rechten zijn.

Koomen denkt dat rechters zullen beslissen dat verpachters recht hebben op de helft van de waarde. Een dergelijke situatie geldt ook voor het melkquotum. Dat is volgens het kamerlid ‘oneerlijk’. Daarom moet in de pachtwet een helder besluit worden opgenomen, vindt zij.

Koomen wordt daarin gesteund door directeur Willem Bruil van het Instituut voor Agrarisch Recht. Hij betreurt het dat LNV geen bepalingen over pachtsituaties heeft opgenomen in de Regeling GLB-inkomenssteun. Bruil verwacht net als Koomen dat jurisprudentie straks een oplossing moet brengen. En rechters zien waarschijnlijk een parallel met het melkquotum, denkt hij.

LNV heeft nog niet gereageerd op het voorstel van Koomen. Maar dat het ministerie er in meegaat, is niet waarschijnlijk. Tot nu toe is LNV altijd van mening geweest dat pachters en verpachters zelf tot een oplossing moeten komen, zonder inmenging van de overheid.

Lees ook FPG: ‘Verpachters ook zeggenschap over toeslagrechten’

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.