Home

Achtergrond

Melkveehouders kunnen inspelen op late peildatum

Om optimaal gebruik te maken van het systeem van toeslagrechten, kunnen overwegen melkveehouders hun portefeuille ‘in te dikken’. Dat kan door ervoor te zorgen dat met een klein aantal hectares zo hoog mogelijke rechten worden benut. Zij hebben de tijd tot de peildatum van 31 maart 2007.

Melkveehouders hebben in de referentieperiode relatief weinig rechten opgebouwd. Het nadeel daarvan is dat ze alle hectares in moeten zetten om toch nog wat steun te ontvangen. De kunst is daarom met weinig grond hoge toeslagen te ontvangen.

Ze hebben daartoe drie mogelijkheden. Ten eerste kan een deel van de rechten, na verzilvering in 2006, worden weggeven aan de nationale reserve. De melkpremie wordt dan vanaf 2007 over het overblijvende deel uitgekeerd. De waarde per toeslagrecht is daardoor hoog. Het voordeel is dat de melkveehouder dan minder hectares hoeft te benutten om hogere bedrijfstoeslagen te ontvangen. Deze optie is met name interessant voor melkveehouders met veel grond.

Een tweede manier is het verkopen van een aantal van de rechten zonder grond. Dat kan pas in 2007, nadat de rechten een jaar lang voor minimaal tachtig procent zijn benut. Het is dan wel belangrijk dat dit voor de peildatum van 31 maart gebeurt. De melkpremie wordt vervolgens, net als bij de teruggave aan de nationale reserve, over minder rechten verdeeld.

De derde mogelijkheid is om na een eenmalige verzilvering alle rechten van de hand te doen. In 2007 wordt de melkpremie dan omgezet in een aantal toeslagrechten dat overeenkomt met de hectares landbouwgrond in eigendom. Vooral voor de melkveehouder met weinig grond is deze mogelijkheid interessant.

Melkveehouders zijn dus in het voordeel ten opzichte van andere boeren door de late peildatum. Maar DR benadrukt dat de daling van de melkprijs dit gedeeltelijk compenseert.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.