Home

Achtergrond 330 x bekeken

LNV: Toeslagrechten voor pachter

Het ministerie van LNV vindt dat toeslagrechten ten gunste van de pachter moeten komen, in plaats van de verpachter. Dit staat in een overzicht van de meest gestelde vragen van boeren en adviseurs aan LNV-Loket over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Bij beëindiging van de pachtovereenkomst moeten de toeslagrechten volgens LNV bij de boer blijven die tot dan toe het land in gebruik had. Of dat in de praktijk ook zo zal uitpakken, is nog maar de vraag. In de EU-verordeningen en in de Regeling GLB-inkomenssteun is niks geregeld over de toeslagrechten in deze situatie. De Federatie voor Particulier Grondbezit (FPG) heeft haar leden daarom opgeroepen boeren te manen de toeslagrechten niet te verkopen gedurende de pachtovereenkomst.

In het overzicht staat ook dat het scheuren van grasland blijft voorlopig toegestaan. Pas als het jaarlijkse aandeel blijvend grasland ten opzichte van 2003 met meer dan tien procent afneemt, kan een verbod worden opgelegd.

LNV geeft ook antwoord op de veelgestelde vraag of nu al bij de aankoop van grond toeslagrechten kunnen worden overgenomen. Dat is in de regel niet mogelijk, maar er bestaat een uitzondering. De koper kan aan het verkoopcontract een clausule laten toevoegen waarin staat dat met de grond ook de bijbehorende toeslagrechten worden gekocht. Bij het ingaan van de regeling op 1 januari volgend jaar kunnen de rechten dan worden ingezet voor het verkrijgen van bedrijfstoeslagen. Voorwaarde is wel dat koper en verkoper in 2006 allebei agrariër zijn.

Meer informatie Tien meest gestelde vragen aan LNV-Loket
Lees ook Vragen en antwoorden overdracht toeslagrechten
Lees ook Voorbereiding op handel in toeslagrechten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.