Home

Achtergrond 174 x bekeken

Korting teeltsubsidie bij gebruik ongecertificeerd zaad

Telers zijn zelf verantwoordelijk voor het gebruik van gecertificeerd zaad. Dat een leverancier het verkeerde materiaal heeft aangeleverd zonder dat de boer daarvan op de hoogte is, maakt geen verschil. Ook dan volgt een korting op de Europese steunverlening akkerbouwgewassen.

Dat blijkt uit de beslissing van Dienst Regelingen (DR) in de Hempflax-zaak. Een aantal akkerbouwers was in de veronderstelling dat het zaad dat zij van het natuurvezelbedrijf Hempflax aangeleverd hadden gekregen, gecertificeerd was. Dat bleek niet zo te zijn. Volgens DR is het niet van belang waar de fout zit. Telers zijn zelf verantwoordelijke voor het materiaal dat zij gebruiken. De akkerbouwers krijgen daarom geen EU-premies.

Met de beslissing van DR is een voorlopig einde gekomen aan deze langslepende zaak. In november 2003 is justitie een onderzoek begonnen naar vermeende fraude bij Hempflax. Er zou valsheid in geschrifte zijn gepleegd en ongecertificeerd materiaal zou zijn geleverd terwijl gecertificeerd zaad was besteld. Onlangs sprak de rechter de leverancier vrij, maar concludeerde wel dat er sprake was van gebrekkige bedrijfsvoering.

Volgens DR staat de rechtszaak los van de beslissing over de subsidieverlening. Het feit blijft dat de telers niet aan de voorwaarden hebben voldaan door met ongecertificeerd materiaal te werken. De akkerbouwers kunnen nog wel naar de rechter stappen om de schade te verhalen op Hempflax. LTO Noord onderzoekt de mogelijkheden daartoe.

Wat de uitstraling van deze beslissing zal zijn op verlening van andere subsidies is onduidelijk. Volgens DR geldt de uitspraak alleen in dit specifieke geval. Maar duidelijk is wel dat de dienst de verantwoordelijkheid van naleving van de voorwaarden geheel bij de boer legt.

(Bron: Agrarisch Dagblad)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.