Home

Achtergrond 160 x bekeken

Investeringssteun voor jonge boeren vanaf april

De steunregeling voor jonge boeren is nog niet goedgekeurd door de Europese Commissie. Toch wordt deze vanaf half april opengesteld. Minister Veerman (LNV) heeft dat donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

Dat Brussel nog steeds zijn zegen niet heeft gegeven, betekent dat de voorwaarden van de subsidieregeling gelden onder voorbehoud. Maar volgens een woordvoerster van het ministerie van LNV is goedkeuring slechts een formaliteit. Daarom kan de regeling zonder veel risico’s nu al worden opengesteld.

Agrariërs die in aanmerking willen komen, doen er verstandig aan hun aanvraag nu al in orde te maken. Verwacht wordt dat de subsidie snel is uitgeput. In totaal stelt het ministerie voor dit jaar en volgend jaar € 10 miljoen beschikbaar. LNV denkt dat de Europese Unie daar nog eens hetzelfde bijdrage bijlegt.

De afgelopen weken hebben Gelderland en Limburg bekend gemaakt bij de regeling te willen aanhaken. Zij stellen extra geld ter beschikking dat ten goede komt aan boeren en tuinders in de twee provincies die voor de rijkssubsidie buiten de boot vallen.

Voor de regeling komen alleen boeren en tuinders in aanmerking die onder de veertig zijn en zich voor het eerst als bedrijfshoofd hebben gevestigd. De onderneming moet levensvatbaar zijn en aan minimumnormen voldoen op het gebied van bijvoorbeeld milieu en hygiëne. Tussen het moment van de bedrijfsovername en de subsidie-aanvraag mag maximaal drie jaar zitten. De steun geldt voor investeringen tussen € 25.000 en € 100.000. Daarvan kan twintig procent worden vergoed.

Lees ook Twintig procent investeringssteun voor jonge boeren
Meer informatie Achtergrondinformatie van LNV

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.