Home

Achtergrond 245 x bekeken

Aquapol 7 maart van start

Vanaf 7 maart kunnen telers zich bij Aquapol verzekeren tegen waterschade. De Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) heeft daarvoor de handtekening op de vergunning gezet. Met het groene licht voor Aquapol zijn er nu twee verzekeringen tegen waterschade. De verzekering is er voor leden en niet-leden van LTO.

In de tweede helft van maart krijgen alle bedrijven met akkerbouwgewassen, groenten, bloembollen, boomkwekerijproducten en fruit informatie en formulieren thuisgestuurd. Alleen risico’s van gewasschade bij extreme regen in de zogenoemde open teelten kunnen worden ondergebracht. Vanaf 7 maart kunnen telers bij lokale Rabobanken terecht voor meer informatie.

Voor deelname aan Aquapol betalen telers 2,4 promille van het verzekerde bedrag per gewas, met een eigen risico van 25 procent. De naheffing in een jaar met veel schade bedraagt zes keer het voorschot, dus 1,44 procent. De overheid draagt maximaal 50 miljoen euro bij.
Om in aanmerking te komen voor een uitkering moet er minimaal 75 millimeter regen vallen binnen 24 uur, 100 millimeter binnen 48 uur of 150 millimeter binnen 96 uur. Het getroffen gebied moet minimaal 150 hectare groot zijn.

Bij verzekeraar Agriver hebben ongeveer 85 akkerbouwers een waterschadeverzekering afgesloten. Vorig jaar hebben zes ondernemers waterschade gemeld, waarvan er één is uitgekeerd. De voorwaarden tussen de verzekering van Agriver en Aquapol zijn gelijk. Er is een klein verschil in premie: bij Agriver bedraagt die 2,2 promille van het verzekerde bedrag per gewas. De naheffing in een nat jaar bedraagt ook zes keer de voorschotheffing, dus totaal 1,32 procent.

Volgens Agriver is er weinig vraag naar de huidige opzet van de verzekering. Het type gewas en de verkaveling zijn sterk bepalend of deelname interessant is. De grootste interesse komt volgens Agriver vanuit worteltelers en in minder mate van aardappeltelers.

Meer informatie Site van Aquapol

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.