Home

Achtergrond

Zaaimachine

Nieuwste zaaimachine klaar voor beursbezoek

Machines worden opgebouwd en opgepoetst om de show te kunnen stelen op de A&L Vakdagen in de Evenementenhal Hardenberg. Het evenement begint vandaag. Drie dagen lang is de vakbeurs in Overijssel een trefpunt waar akkerbouwers en loonbedrijven elkaar ontmoeten. De Gezamenlijke Amazone Dealers laat bezoekers hun nieuwste generatie zaaimachines zien. Foto Koos van der Spek

Om het gevreesde komkommerbontvirus in de eerste teelt van het nieuwe seizoen te voorkomen moeten telers na de laatste teeltwisseling grondige hygiëne toepassen. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van een tweejarig onderzoek op een groot aantal komkommerbedrijven.Volgens onderzoekers van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk hoeft er bij het begin van de eerste teelt geen komkommerbontvirus voor te komen, wanneer telers tijdens de teeltwisseling in het najaar al het aanwezige organische materiaal grondig uit de teeltruimte verwijderen. Vervolgens is het van belang de opstanden goed schoon te maken en te ontsmetten. Foto Clement Mol

Agenten bewaken de toegang tot het H5N1-besmette kalkoenenbedrijf in Plock. Afgelopen weekeinde maakte het Poolse ministerie van landbouw bekend dat er op twee kalkoenbedrijven vogelpest van het type H5N1 is uitgebroken. De besmetting zou zijn overgebracht door vangploegen, meldt het Poolse ministerie van landbouw. Het productschap PVE roept pluimveehouders die vangploegen met Poolse werknemers inschakelen op extra alert te zijn op naleving van hygiënemaatregelen. Foto ANP

Een groep arbeiders in Shenyang, in het noordoosten van China, laadt een goederentrein vol met zakken tarwemeel. De Chinezen kunnen dit jaar veel eigen graan verstouwen. De graanoogst is naar verwachting groter dan 500 miljoen ton, een record voor het land. In de afgelopen jaren was er juist sprake van een teruglopende oogst. China moest daardoor extra graan importeren. De betere graanoogst wordt door de Chinese instanties toegeschreven aan nieuwe, resistentere en productievere rassen. Foto ANP

Onder meer de prijzen van cacao zijn de afgelopen jaren drastisch gedaald. Europese landbouwsubsidies zijn een belangrijke oorzaak van conflicten in ontwikkelingslanden. Dat stellen de onderzoekers Thomas Demuynck en Arne Schollaert van de vakgroep sociale economie van de Universiteit Gent. Het duo wijst erop dat de prijzen van tropische producten zoals koffie en cacao de laatste jaren fors zijn gedaald. Daarnaast haalt het aan dat de 'oversubsidiëring' van de westerse landbouwsector het aanbod van westerse landbouwproducten sterk heeft gestimuleerd. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.