Home

Achtergrond

Vrijspraak in ‘Polen-constructie’

De ‘Polen-constructie’ van een tuinder in het Brabantse Nuenen is legaal. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Bosch deze week in een zaak tegen de teler. De ondernemer verkocht zijn land aan een Pools bedrijf, waarna goedkope Poolse arbeiders via dat bedrijf het werk deden. De Nederlandse tuinder kocht de oogst vervolgens weer terug.

Aan de tuinder was onder andere ten laste gelegd dat hij samen met het Poolse bedrijf strijdig met de wet Poolse werknemers zonder tewerkstellingsvergunning naar Nederland had gehaald, deze aan het werk heeft gezet en als zijnde werknemer geen loonbelasting en premies heeft afgedragen.

Het gerechtshof oordeelt dat een constructie om werkzaamheden door middel van een samenwerkingsverband met een Pools bedrijf te laten uitvoeren niet onrechtmatig is. Dat een aantal Polen buiten de wettelijke arbeidstermijnen in Nederland verbleef was volgens de rechter geen bewust doel van de organisatie.

Lees het volledige bericht Uitspraak gerechtshof Den Bosch (PDF)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.