Home

Achtergrond 179 x bekeken

Van Hoof maakt inzet meer uitkeringsgerechtigden mogelijk

Voor boeren en tuinders zal het dit jaar gemakkelijker zijn om aan Nederlandse seizoenswerkers te komen. Uitkeringsgerechtigden kunnen binnenkort zonder verlies van bijstand of uitkering in de sector aan het werk.

Staatssecretaris Van Hoof (SZW) heeft daarover deze week afspraken gemaakt met werkgevers in de agrarische sector. Daarmee wil hij de noodzaak om seizoenswerk door buitenlanders te laten verrichten, beperken. Vorig jaar werden meer dan 15.000 tewerkstellingsvergunningen verstrekt aan buitenlandse werknemers in de land- en tuinbouw. Een groot deel daarvan betrof Polen. Van de Nederlandse uitkeringsgerechtigden vond slechts 383 een baan in de sector.

Van Hoof wil op korte termijn drie proefprojecten opzetten waarbij werklozen in dienst treden bij een detacheringsbureau en vervolgens voor verschillende oogsten worden ingezet. Zij zullen daarbij niet worden gekort op hun bijstands- of WW-uitkering. De projecten zullen plaatshebben in de kop van Noord-Holland, het Westland en in het Peelgebied.

Voor die tijd moet wel de wet- en regelgeving worden aangepast. Volgens een woordvoerder van de staatssecretaris is het nog niet bekend hoeveel tijd dit in beslag gaat nemen. Maar het is de bedoeling dat dit voor aanvang van het oogstseizoen is geregeld. Van Hoof trekt ruim € 300.000 uit voor de projecten.

Een aantal weken geleden maakte Van Hoof al bekend meer Nederlandse uitkeringsgerechtigden aan het werk te willen helpen in plaats van tewerkstellingsvergunningen te verlenen aan buitenlanders. Daarmee maakte hij in de land- en tuinbouwsector geen vrienden. Volgens LTO is het moeilijk om aan geschikte Nederlandse werknemers te komen.

Boeren en tuinders die illegale werknemers in dienst hebben en daarop worden betrapt, riskeren sinds dit jaar een boete van € 8000 per geval. Deze nieuwe regeling kostte onlangs een bloemenhandelaar bijna € 150.000. Hij had achttien Polen aan het werk waarvoor hij geen vergunning had aangevraagd.

Lees ook Meer controles illegale arbeid tuinbouw
Lees ook Boetes voor illegaal werk fors verhoogd

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.