Home

Achtergrond 286 x bekeken

Uitstelperiode conserverende aanslag vervroegd

De uitstelperiode van conserverende aanslagen over 2001, 2002 en 2003 begint op 1 januari na het betreffende belastingjaar. Dat heeft staatssecretaris Wijn (Financiën) besloten. Emigrerende boeren en tuinders kunnen daardoor een paar maanden eerder dan gebruikelijk onder hun betalingsverplichting uitkomen.

Volgens Wijn is het besluit nodig omdat de belastingdienst pas in de tweede helft van dit jaar begint met het opleggen van ‘snelle’ automatische aanslagen. Daardoor ontvangen ondernemers de belastingaanslag later dan gebruikelijk. Ook de uitsteltermijn zou dan opschuiven. Een ongewenste situatie, vindt de staatssecretaris.

Een conserverende aanslag wordt vaak opgelegd aan emigrerende ondernemers. Het is een aparte aanslag waarvoor een uitstel van betaling van tien jaar geldt. Als de emigrant zich aan bepaalde regels houden, wordt het verschuldigde bedrag na afloop van die periode kwijt gescholden.

Normaal gesproken wordt de datum van de ingang van de uitstelperiode als volgt bepaald. Stel dat een conserverende belastingaanslag over het jaar 2001 wordt opgelegd met een dagtekening van 31 juli 2002. De betalingstermijn eindigt op 30 september. De periode van uitstel begint dan op 1 oktober 2002 en eindigt op 30 september 2012. Kwijtschelding kan pas na die datum plaatsvinden. Met het besluit van de staatssecretaris gaat de uitstelperiode in dit geval al in op 1 januari 2002 en eindigt die op 31 december 2011.

Er zijn twee veel voorkomende situaties waarin agrariërs een conserverende aanslag opgelegd kunnen krijgen bij emigratie. Ten eerste als de boer of tuinder zijn lijfrenteverzekering waarvoor de premie in Nederland aftrekbaar was, voortzet bij een buitenlandse verzekeraar. Alleen als hij tien jaar lang de verzekering niet afkoopt, beleend, verpand of op een andere manier wijzigt, wordt het verschuldigde bedrag kwijtgescholden.

Ook agrariërs met een aanmerkelijk belang in een vennootschap krijgen bij emigratie een conserverende aanslag opgelegd. Alleen als de ondernemer na tien jaar nog steeds houder van de aandelen is, gaat de aanslag van tafel.

Meer informatie Besluit van de staatssecretaris

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.